Regulamin sklepu internetowego

Polskie prawo wymaga, aby każdy, kto uruchamia i prowadzi sklep internetowy posiadał:

  • regulamin wraz z załącznikami (Ustawa z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług droga elektroniczną),
  • uregulowaną politykę ochrony danych osobowych (Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych),
  • politykę plików Cookies (Ustawa z dnia 16 lipca 2004 roku prawo telekomunikacyjne).

Prowadząc sklep w Selly jednak masz możliwość skorzystania ze sprawdzonej bazy partnerów, którzy pomogą Ci dopracować każdy z dokumentów w najmniejszym szczególe. Dzięki współpracy z naszą platformą, wspomniane usługi zamówisz korzystając ze specjalnych warunków. 

Sprzedawcy korzystający z naszego oprogramowania mają pewność, że mogą skorzystać z dedykowanych dla nich rozwiązań zapewniających prowadzenie działalności w zgodzie z obowiązującymi w Polsce przepisami prawa.

Zgodny z prawem

Regulamin sklepu internetowego

To podstawowy pakiet polecany przede wszystkim tym, którzy kwestie związane z ochroną danych osobowych mają już za sobą.

 

Zakres:

 

1. wzór regulaminu, który wymaga uzupełnienia o podstawowe informacje charakteryzujące sklep (np. nazwa firmy, sposób wysyłki czy płatności za towar),


2. załączniki do regulaminu – druk odstąpienia od umowy oraz druk reklamacji,


3. instrukcję wdrożenia, która w prosty sposób przeprowadzi Cię przez całą procedurę uzupełnienia regulaminu,


4. politykę plików Cookies,


5. 12-miesięczną aktualizację regulaminu – co miesiąc prawnicy przesyłają raport dotyczący zgodności z prawem regulaminu sprzedaży. W przypadku zmian w prawie dokument jest automatycznie aktualizowany, o czym Użytkownik platformy jest niezwłocznie informowany; dzięki temu sklep internetowy jest kompleksowo zabezpieczony przed ryzykiem wystąpienia klauzul niedozwolonych.

Prawidłowa

Ochrona danych osobowych (RODO)

Dedykowany jest dla wszystkich, którzy posiadają regulamin sklepu oraz politykę plików cookies. Jest to pakiet indywidualny i kompleksowy – przedsiębiorca nie wypełnia dokumentacji sam, lecz robią to za niego prawnicy w oparciu o przekazane informacje. Dokumentacja przygotowywana jest indywidualnie, na podstawie przeprowadzonego elektronicznie audytu.

 

Zakres:

 

1. audyt elektroniczny dot. zgodnego z prawem sposobu przetwarzania danych osobowych oraz ich ochrony z uwzględnieniem przepisów wynikających z Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych – RODO,


2. przygotowanie właściwych klauzul w tym klauzul umownych, a także polityki prywatności oraz klauzul znajdujących się na stronach internetowych Zleceniodawcy, w celu spełnienia obowiązku informacyjnego w stosunku do osób których dane dotyczą,


3. polityka prywatności,


4. polityka ochrony danych osobowych wraz z załącznikami,


5. rejestr czynności przetwarzania danych osobowych.


6. ocena co do skutków przetwarzania danych osobowych dla ich bezpieczeństwa,


7. ewidencja osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych,


8. umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych,


9. instrukcja wdrożenia, która w prosty sposób przeprowadzi przedsiębiorcę przez całą procedurę uzupełnienia regulaminu.

Kompletny

Regulamin sklepu internetowego + ochrona danych osobowych (RODO)

To kompleksowe rozwiązanie pozwalające spełnić wymagania prawne stawiane przed sklepami internetowymi. Pakiet zapewnia uregulowanie zagadnień dotyczących regulaminu sprzedaży, ochrony danych osobowych (w zgodzie z RODO) oraz plików Cookies.

 

Zakres:

 

1. wzór regulaminu, który wymaga uzupełnienia o podstawowe informacje charakteryzujące sklep (np. nazwa firmy, sposób wysyłki czy płatności za towar),


2. załączniki do regulaminu – druk odstąpienia od umowy oraz druk reklamacji,


3. polityka plików Cookies,


4. 12-miesięczna aktualizacja regulaminu – co miesiąc prawnicy przesyłają raport dotyczący zgodności z prawem regulaminu sprzedaży. W przypadku zmian w prawie dokument jest automatycznie aktualizowany, o czym Użytkownik platformy jest niezwłocznie informowany, dzięki temu sklep internetowy jest kompleksowo zabezpieczony przed ryzykiem wystąpienia klauzul niedozwolonych,


5. audyt elektroniczny dot. zgodnego z prawem sposobu przetwarzania danych osobowych oraz ich ochrony z uwzględnieniem przepisów wynikających z Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych – RODO,/span>


6. przygotowanie właściwych klauzul w tym klauzul umownych, a także polityki prywatności oraz klauzul znajdujących się na stronach internetowych Zleceniodawcy, w celu spełnienia obowiązku informacyjnego w stosunku do osób których dane dotyczą,


7. polityka prywatności,


8. polityka ochrony danych osobowych wraz z załącznikami,


9. rejestr czynności przetwarzania danych osobowych,


10. ocena co do skutków przetwarzania danych osobowych dla ich bezpieczeństwa,


11. ewidencja osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych,


12. umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych,


13. instrukcja wdrożenia, która w prosty sposób przeprowadzi przedsiębiorcę przez całą procedurę uzupełnienia regulaminu.

Inne

Rozwiązania i dodatkowe wsparcie

 

Oprócz gotowych, skonstruowanych przez naszych partnerów, pakietów, możesz skorzystać także z ich indywidualnej pomocy. Pamiętaj też, że możesz zapytać o indywidualny pakiet, gdy sprzedajesz w swoim sklepie towary regulowane przez ustawy szczególne (np. sprzedaż alkoholu, wyrobów tytoniowych, pirotechnicznych, suplementów diety, leków itp.)

 

Aby otrzymać ofertę i wsparcie, wystarczy zalogować się do panelu swojego sklepu w Selly i wybrać usługę, która w największym stopniu Cię interesuje. Gwarantujemy rzetelność i profesjonalizm firm opatrzonych mianem partnera. 

W celu zamówienia wybranego pakietu, zaloguj się do panelu i przejdź do sekcji Partnerów Selly.

Wypróbuj Selly

W Selly możesz bezpłatnie wypróbować oprogramowanie sklepu internetowego przez 14 dni!
Przy zamówieniu indywidualnej szaty graficznej otrzymasz dodatkowo 60 dni bezpłatnego testowania oprogramowania!

  • Wyróżnienia i podium w eKomersach dla platform sklepowych 2012 - 2015

    Wyróżnienia i podium w eKomersach dla platform sklepowych

  • Certyfikat Ceneo.pl dla platform e-commerce 2016

    Certyfikat Ceneo.pl dla
    platform e-commerce

  • Nominacja Dolnośląski Gryf Nagroda Gospodarcza 2016

    Nominacja Dolnośląski Gryf
    Nagroda Gospodarcza

  • Wspieramy klub KPR Kobierzyce 2017 - 2019

    Wspieramy klub
    KPR Kobierzyce

  • Nagroda - Lider wsparcia w Tworzeniu Sklepu Internetowego 2019

    Lider wsparcia w Tworzeniu
    Sklepu Internetowego

  • Nagroda Przedsiębiorstwo FAIR PLAY 2019 2019

    Przedsiębiorstwo
    FAIR PLAY 2019